Raatteentien tarinat

Kuinka suomalaiset ja neuvostosotilaat selvisivät ankarissa talviolosuhteissa? Tutustumme suomalaisten ja venäläisten majoitteisiin aidossa taistelumaastossa ja syömme sota-ajan ruokia, elämme kuin sotilaat hetken talvisodan aikamatkalla Raatteen tiellä.

raatteentien tarinat talvisota raate
talvisota suomussalmi raate raatteentie
raate taistelu talvisota suomussalmi raatteentie
raatteentie suomussalmi talvisota raate

Lapsuudestani asti olen Suomussalmella kuullut tarinoita Talvisodasta ja Raatteen tiestä. Koskettavia ihmiskohtaloita, sankaritarinoita, paljon kylmyyttä, taisteluja ja kuolemaa. Mielessäni pyörivät aina nuo samat kysymykset. Miten sotilaat elivät lumisessa ja pimeässä metsässä ja kuinka he ylipäätään pystyivät selviytymään karuissa ja kylmissä olosuhteissa? Ja miltä tuo kaikki heistä tuntui?

Raatteentien Tarinat- ohjelmapalvelu avaa aikamatkan aitoihin talvisodan olosuhteisiin jossa elämme hetken kuin Neuvostoliiton ja Suomen armeijan sotilaat aidossa ympäristössä Raatteen taistelupaikoílla. Valmistamme ja maistelemme aitoja sota-ajan ruokia sekä tutustumme sotahistoriaan sotilaiden silmin. Asumme kuin sotilaat aidoissa teltoissa ja poteroissa. Mutta vailla pelkoa tällä kertaa. Ja tällä reissulla meillä on paremmat mahdollisuudet selvitä hengissä kuin noilla rohkeilla Neuvostoliiton ja Suomen sotilailla talvella 1939-1940.

Nöyrä olkoon kunnioituksemme talvisodan kaikille veteraaneille ja siviileille. Toivottavasti Raatteentien tarinat auttavat meitä elämään rauhassa jatkossakin.